TOP termékek

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

A munkanapokon, 15 óráig leadott rendelésed a következő munkanapon kiszállítja a GLS!
20.000.-Ft feletti vásárlás esetén a szállítás INGYENES. 

Elérhetőség: info@nail4U.hu

Blog

UV, LED vagy UV/LED. Melyiket válasszam...?

Nail4U
Nail4U
2018.05.14 07:30
UV, LED vagy UV/LED. Melyiket válasszam...?

Az utóbbi időben egyre többször merült fel kérdéként, hogy milyen típusú lámpát ajánlanánk, melyiket válasszátok. A technika feljődésével egyre többféle típusú, erősségű, UV lámpa kerül a piacra, így érdemes egy kicsit körüljárni és megismerni a lámpák közti külömbséget.......

Mai állás szerint, a szakmában alapvetően 4 féle UV lámpát különböztetünk meg. 

  • UV lámpa 
  • LED lámpa 
  • UV/LED lámpa 
  • CCFL lámpa 

A lámpák elnevezése nem szabad, hogy megzavarjon minket, mindegyik lámpa UV fényt bocsájt ki, hiszen a műköröm alapanyagok csak kizárólag UV fény hatására kötnek. A különbség a kibocsájtott UV fény hullámhosszában keresendő. Nézzük sorban őket....

UV lámpa: 

A legrégebb óta használt UV fényforrás. Ez a "hagyományos UV csöves lámpának" is nevezett készülék, mára, a LED és UV/LED lámpák megjelenése óta, sokat veszített népszerűségéből. A szakmai körökben elterjedt, és leginkább felróható "negatív" tulajdonsága a lassabb kötés. Ugyanis az ilyen típusú lámpák alatt az anyagok kötése hosszabb időt vesz igénybe, mint innovatív társaik esetében. Annak ellenére, hogy népszerűsége hanyatló, vannak tényezők, amik még mindig e típusú lámpa mellett szólnak. Magasabb a fénykibocsájtási szöge, olyan hullámhosszon működik (365 nanométer), ami a műköröm alapanyagok kötéséhez szükséges. Ebben a típusú lámpában biztos, hogy minden anyag megköt!!! Ezzel kapcsolatban nem érhet senkit meglepetés, hogy a drágán megvásárolt alapanyagok esetleg nem kötnek, vagy nem megfelelően kötnek meg, és így ezzel akár reklamációs, garanciális problémákat okozva a felhasználónak.                             

A hagyományos UV csöves lámpák másik nagy előnye, hogy élettartamuk hosszabb ideig tartható fent. Bár használatuk során az UV csövek elhasználódnak, ezért a csöveket, a használat intenzitásától függően, minimum 6 havonta érdemes kicserélni. De így a cserét követően újra "ÚJ" lámpaként működik. Az elhasználódott csöveket szinte bármennyiszer kicserélhetjük, így ezzel a lámpánkat újjá varázsolva, sok-sok évig használhatóvá válik a készülék.                                               

Ez a típusú lámpa 9W, 18W és 36W-os kivitelben kaphatók. Ez a megkülönböztetés egy kicsit megtévesztő, hiszen azt sugallja a vásárlónak, hogy a lámpák különböző teljesítményűek, pedig ez nem így van. Mindegyik lámpában 9W erősségű izzó található, csak az izzók számában különböznek a készülékek. A teljesítmény nem adódik össze. Tehát a 36W-os lámpát helyesen 4x9W-nak nevezzük.  Professzionális felhasználásra ezek a 4x9W-os lámpák ajánlottak, mégpedig azért, mert a 4db izzó úgy van elhelyezve, hogy a lehető legkevesebb "holttér" alakulhasson ki, így biztosítva minden köröm egyenletes kötését.

LED lámpák:

A hagyományos UV lámpákat a LED lámpák megjelenése követte. Az új technika már gyorsabb anyagkötést ígért a felhasználók részére, de ezzel szemben a szakemberek kénytelenek volta feladni azt a biztonságot amit a hagyományos UV lámpa jelentett, miszerint minden anyag megköt a készülékben. És nyugodtan állíthatjuk itt kezdődtek a problémák...... :) Egyre bizonytalanabb lett mindenki. Egyre több lett a fiókban lapuló, ebben a típusú lámpában fel nem használható anyag. Jött a kötési probléma, és a garanciális javítások korszaka. Sajnos a lámpák megjelenésével egyidejűleg a műköröm alapanyag gyártók még nem teljes mértékben álltak át (úgy ahogy még ma sem!!) arra, hogy minden, a piacon kapható alapanyag  használható legyen ezekben a lámpákban. Mára ez a helyzet már javult, de még ma is nagyon sok olyan anyag kapható ami nem alkalmas ebben a típusú lámpában való használatra. A probléma okozója, hogy a LED lámpa, annak ellenére, hogy ugyan úgy UV fényt bocsájt ki, nem azon a hullámhosszon működik, mint a hagyományos UV csöves lámpák. A kibocsájtott hullámhossz (400 nanométer körüli) pedig csak azok az anyagok kötését biztosítja, melyek erre vannak speciálisan kifejlesztve. További bonyodalmat okoz az is, hogy a LED lámpák, az UV csöves lámpákkal ellentétben változó hullámhosszon működnek, de a legtöbb esetben az UV csöves lámpa által kibocsájtott hullámhosszt nem fedik le. Ez okozza azt, hogy az egyik LED lámpában megköt az anyag, a másikban pedig ugyan az az anyag nem köt meg. 

UV/LED lámpák: 

A LED lámpák megjelenését elég rövid időn belül, az úgynevezett UV/LED lámpák megjelenése követte a LED lámpák igen gyors hanyatlását okozva. Ezeket a lámpákat nagyon sok néven ismerhetjük; Dual lámpa, Kombi lámpa, SUN lámpa, Hibrid lámpa stb.

Mindegyik elnevezés ugyan azt a technológiát takarja, bármelyikkel is találkozunk, ugyan arról a típusú lámpáról van szó. 

Az UV/LED lámpa igen nagy előnye, hogy működésekor mindkét típusú lámpa (UV csöves és LED) által kibocsájtott fény hullámhosszán működik (365nm-405nm). Ezért kiterjesztett fényforrású lámpáknak is szokták őket nevezi. A felhasználás szempontjából is kedvezőbb lehetőségeket nyújt a szakembereknek, hiszen ebben a lámpában megköt az az anyag is amit kizárólag UV csöves lámpák használatához fejlesztettek ki, és meg köt az is ami a LED technológiához lett kifejlesztve. Így az ilyen lámpák használatával szinte teljes egészében kizárható, hogy olyan anyag kerül elő a fiókunkból, amit nem tudunk tökéletesen felhasználni. További előnye, hogy a kötés ezekben a lámpákban is ugyan olyan gyorsan jön létre, mint az előzőekben említett LED lámpáknál. Amire viszont érdemes odafigyelnünk, az a teljesítmény. Itt sajnos már nem igaz, amit az UV csöves lámpáknál írtunk, hogy a teljesírtmény nem adódik össze, vagyis egy 9W csővel ugyan úgy megköttethető az anyag, mint 4x9W-os estében.

Az UV/LED lámpáknál érdemes figyelembe venni a ráírt teljesítményt is. Sok esetben előfordul, hogy alacsonyabb teljesítményű lámpákban nem, vagy csak részben kötnek meg az anyagok. Ezek a kötési hibák a legtöbb esetben pont azoknál az anyagoknál figyelhető meg, amelyeket UV csöves lámpában való felhasználásra ajánl a gyártó. Ha szeretnénk ezeket a problémákat a lehető legnagyobb mértékben elkerülni, akkor érdemes a lámpa vásárlásánál a teljesítményt is figyelembe venni. 

CCFL lámpa:

A CCFL lámpák (Cold Cathode Fluorescent Lamp)  hideg katódon alapuló spirálos fluorescens fényforrás, amely nem sugároz hőt. A LED és az UV/LED lámpák élettartamánál jóval hosszabb élettartamú, az esetek többségében LED diodákkal kombinált, kifejezetten az anyagok gyors köttésére kifejlesztett lámpa. Energiatakarékos üzem és magas élettartam ami jellemzi.