TOP termékek

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

A munkanapokon, 15 óráig leadott rendelésed a következő munkanapon kiszállítja a GLS!
20.000.-Ft feletti vásárlás esetén a szállítás INGYENES. 

Elérhetőség: info@nail4U.hu

Blog

Polimerizáció... Avagy miért éget a zselé a lámpában?

Nail4U
Nail4U
2021.11.23 17:49
Polimerizáció... Avagy miért éget a zselé a lámpában?

A műköröm építés során a lámpában való égő érzés nem ritka, amikor a zselé vagy a gél lakk térhálósodik. Sok vendég megrémül ettől a jelenségtől és abba szeretné hagyni az ilyen típusú körömkészítést. Ez azonban teljesen felesleges! Hogy mi az oka ennek a nem túl kellemes érzésnek? A polimerizáció! Mi ez a folyamat és mi okozza? Összegyűjtöttük az összes legfontosabb információt ezzel a kémiai reakcióval kapcsolatban. Biztosak vagyunk benne, hogy ha megismerkedsz velük, olyan információkkal tudsz majd szolgálni a vendégeidnek, hogy nem fognak tartani a körömkészítéstől.

Bizonyára a Te környezetedben is volt már olyan, akitől azt hallottad, hogy azért nem híve a körömkészítésnek, mert kellemetlen égő érzéssel jár a készítés folyamata. Egyes szakemberek még azt is mondják, hogy az égő érzés nagyon jó "üzenet", mert ilyenkor jól "rásül" a körömre az anyag. Ami persze csak egy félig igaz állítás. 

Mi a polimerizáció?

A polimerizáció egy kémiai folyamat, amelynek során a kis molekulatömegű monomerek vagy monomerek keverékei egymással reakcióba lépve polimereket képeznek. Ennek a reakciónak a létrejöttéhez energia szükséges, amely ebben az esetben az UV/LED fény. Ahogy a zselé vagy gél lakk megkeményedik, a molekulák elkezdenek mozogni, amely súrlódást eredményez és ennek következtében hő szabadul fel. Tehát a lámpában való égő érzés, mint ahogy már említettük, a polimerizáció bekövetkezésének jele. Ez a kémiai folyamat a kikeményedési folyamat, amely végül a folyékonyból szilárd anyaggá alakítja a felhasznált anyagunkat. A kérdés csak az, hogy egyes vendégek miért csak enyhe égő vagy enyhén melegedő érzést éreznek, míg mások annyira fájdalmasat, hogy nehezen bírják a körömépítés folyamatát a végéig?

A fájdalmas égő érzés okai a lámpában

A lámpában történő túlzott égető érzést több tényező is befolyásolhatja. Ezek egy részét a nem megfelelő műköröm építés okozza, míg másik része az aktuális lelkiállapottól, hőmérséklettől, a használt alapanyagtól vagy éppen a ciklus fázisától is függhet. Így minden egyes égető érzésnek az anyag kikeményedése során teljesen más alapja lehet. 

Polimerizáció és a problémák lehetséges okai

A lámpában fellépő fájdalmas égő érzés első és egyik leggyakoribb oka a sérült körömlemez. Mit értünk „sérült” alatt? Főleg a túlzottan megreszelt, törékeny vagy túlérzékeny körmökről van ilyenkor szó. Ebben az esetben nagyon gyakori az igen erős fájdalmas érzés. 

A lámpában való kellemetlen érzésért felelős másik, szintén gyakran előforduló tényező, a zselé felhordásakor fordul elő. A túl vastag réteg felvitelével égő érzésnek teszed ki vendégeidet. Célszerű az érzékenyebb vendégeknél az alapanyagokat több vékonyabb rétegben felvinni. 

Mint ahogy már említettük, a pszichofizikai érzések is óriási hatással vannak a műköröm építés során kialakult érzetekre. Ezek is lehetnek felelősek azért, hogy a gél lakk vagy a zselé kikeményedése közben az égő érzés kialakuljon. A vendég aktuális lelkiállapota, sőt a menstruációs ciklus fázisa is befolyásolhatja, a műköröm építés folyamatában átélt érzeteket. Továbbá azt is érdemes megjegyezni, hogy a munkavégzésre használt helyiség hőmérséklete is óriási hatással van, ebben a kémiai folyamatban kialakult hőérzetben. 

Hogyan kell "megküzdeni" a polimerizációval?

Hogyan lehet "túlélni" a körömépítés legrosszabb pillanatait, ha ez az égő érzés annyira erős és zavaró? Ne feledd, hogy erre mindig van mód és lehetőség! Nem kell aggódni! Csak kövesd a tanácsainkat.

Inkább több vékonyabb réteget vigyél fel a használt alapanyagból. Ha a lámpában való égető érzést a túl vastag anyag felhordása okozza, akkor érdemes változtatnod ezen a metóduson. Próbáld ki, hogy ha vékonyabb réteget viszel fel a körömlemezre, ez a probléma megszűnik.

Egy másik megoldás a megfelelően kiválasztott alapanyag alkalmazása. Egyre több olyan termék van a piacon, amely tökéletesen ellensúlyozza az égő érzést. Az építőzselék között említésre méltóak például az Affinity Ice zselék, amelyeket hőképződés mentesen használhatsz.  

Próbálj ki egy más technikát, hogy a kötés végbe menjen. Mit szólnál, ha az anyag köttetésének sémáját megváltoztatnád? Mielőtt a vendég elkezdené a "normál" folyamatot, próbálja meg 3 másodpercre a lámpába helyezni a kezét, majd ugyanennyi időre vegye ki. Néhányszor ezt megismételve, áttérhet a "hagyományos" köttetésre, a termék csomagolásán található utasítások szerint. 

További lehetőség egy alacsony hőfok funkciójú lámpa. A legdrágább, de egyben a leghatékonyabb megoldás, egy alacsony hőfok funkcióval rendelkező lámpa vásárlása. Ezeket a lámpákat úgy tervezték, hogy a polimerizáció még a legérzékenyebb körmöknél is kíméletesen menjen végbe.

A polimerizációval járó égető érzés nem kellemes, de elkerülhető! A kikeményedés folyamata alatt hő képződik, ami akár fájdalmas érzést is kelthet a vendégeidben. De szerencsére te is tehetsz ellene! Amint látod, számos bevált módszer létezik az égő érzés ellen. Érdemes a vendégeidnek is bizonyosságot adni arról, hogy a körömépítés nem jár kellemetlenséggel. Elvégre örömnek kell lennie, nem fájdalomnak!