Kövess minket

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Ingyenes szállítás 15.000.-Ft vásárlás felett!!

Elérhetőségeink: +36-20/447-9392 | info@nail4u.hu

Blog

Termékbiztonsági adatlapok szükségessége

Nail4U
Nail4U
2017.08.09 07:45
Termékbiztonsági adatlapok szükségessége

Ha vállalkozó vagy és saját üzletet vezetsz, biztos felmerült már kérdésként, hogy szükséges-e a felhasznált alapanyagok termékbiztonsági adatlapját beszerezni és magadnál tartani az üzletben. Nagyon sok téves információ kering az interneten. Így most megpróbálunk neked segíteni.....

A kéz- és lábápolók által használt legtöbb anyagnak, az előírások szerint rendelkezniük kell (M)SDS vagyis (material) safety data sheet, más néven biztonságtechnikai adatlappal, melyeket esetleges ellenőrzéskor, szükséges az ellenőrzést végző szakemberek rendelkezésére bocsájtani. 

Az adatlap tartalmazza az anyag vagy a készítmény fizikai-kémiai, toxikológiai, és ökotoxikológiai tulajdonságait, melyek rendeltetésszerű használat során kockázati tényezőként jelentkezhet. 

Ezen tulajdonságok alapján ezek az anyagok, különböző besorolás alá kerülnek. 

A legnagyobb veszélyt jelentő tulajdonságokat szimbólumokkal kell jelezni; ezekről és az egyéb veszélyes tulajdonságokból adódó veszélyekről a kockázatot jelző mondatokkal (R mondatokkal), a szükséges óvintézkedésekről pedig a biztonságos kezelésre utaló mondatokkal (S mondatokkal) kell tájékoztatást adni.

Biztonsági adatlapot csak a veszélyesnek osztályozott anyagok és készítmények esetében kell elkészíteni a gyártónak és a forgalmazó, illetve a felhasználó felé tovább adni. 

Nem veszélyesnek osztályozott anyagok/készítmények esetében bizonyos feltételek teljesülése esetén kell a biztonsági adatlapot elkészíteni, de továbbadni csak az átvevő fél kérésére kell.

Nem kell biztonsági adatlapot készíteni (kivéve, ha a forgalmazó kéri) olyan lakosság számára forgalomba kerülő anyag/készítmény esetén, amelyhez az emberi és környezeti biztonság eléréséhez elegendő információt nyújtanak.

Kozmetikai termékek esetében nem kell biztonsági adatlapot készíteni!

Műköröm alapanyagok esetében, legtöbb esetben viszont szükséges, hogy a felhasználok rendelkezzenek az általuk használt anyagok biztonságtechnikai adatlapjával. Ezeket az adatlapokat nem feltétlen szükséges nyomtatott formában tárolni, hiszen egy-egy termék adatlapja akár több oldalas is lehet. A szakmánkban felhasznált anyagok széles skáláját, mennyiségét figyelembe véve, ezek az adatlapok igen nagy mennyiségű papírhalmazt eredményeznének. Ezért a hatóságok a digitalizált tárolást is elfogadottnak tekintik, abban az esetben, ha a felhasználók, kérésre bármikor a rendelkezésükre tudják bocsájtani. Az adatlapokat tehát akár egy pendrive-on vagy éppen az okos telefonunkon is tárolhatjuk. De ez így önmagában nem elég! Hatósági ellenőrzés során a felhasználó feladata az adatlapok megtekintésének lehetőségét biztosítani.