TOP termékek

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

A munkanapokon, 15 óráig leadott rendelésed a következő munkanapon kiszállítja a GLS!
20.000.-Ft feletti vásárlás esetén a szállítás INGYENES. 

Elérhetőség: info@nail4U.hu

Blog

Törékeny körömlemez? Vajon miért?

Nail4U
Nail4U
2021.09.23 13:48
Törékeny körömlemez? Vajon miért?

Fénytelen, törékeny és lassan növekvő a körmöd? Ez az Achilles-sarka sok nőnek, akik gyönyörű és egészséges körmökről álmodnak. Nagyon sok rejtett oka lehet a problémának. Biztos, hogy mindegyiket ismered? Némelyik meglepetés lehet számodra is....

Általános vélekedés, hogy a test tökéletes egészsége a sima és egészséges körmök bizonyítéka. Ezért a különböző típusú ásványianyag hiány vagy rejtett betegség, tagadhatatlanul a körömlemez tökéletlenségét, törékenységét és fénytelenségét eredményezi. Nem meglepő, hogy a törékeny körömre az első reakció az, hogy a gyógyszertárban szájon át szedhető készítményeket, vitaminokat és étrendkiegészítőket keresünk. De mi van, ha ezek nem segítenek? Valójában mi az oka a törékenységnek és a fénytelen körmöknek?

Törékeny körömlemez? Miért?

Nem lehetetlen, hogy ha egy körömlemez eddig erős és egészséges volt, akkor nem válhat hirtelen törékennyé. Ezt számos tényező okozhatja, de nem feltétlenül jelzi a test betegségeit. Sokféle és akár összetett oka is lehet annak, ha a köröm minősége romlik. Az alábbi felsorolásban megpróbáljuk azokat a tényezőket felsorolni, amik a leggyakoribb okai lehetnek a változásnak: 

 • Nem megfelelő körömápolás
 • Rosszul végzett, körömápolási kezelések, amelyek kiszáradást és a körömlemez károsodását okozzák
 • Gél lakkok, zselék használata a körömlemez nem megfelelő állapota ellenére. (például betegségek vagy a körömlemez sérülése esetén)
 • A gél lakkok, porcelánok vagy zselék, nem megfelelően, szakszerűen végzett eltávolítása a körömről
 • A megfelelő kézvédelem hiánya a vegyi anyagokkal és az irritattív anyagokkal való érintkezés során
 • Körömlemez betegségek (például ótvar)
 • Drasztikus változás az étrendben, mely kizárja a zöldségeket, gyümölcsöket és fehérjéket

A különböző típusú károsodások befolyásolják a köröm keratinizációjának folyamatát. Ez az élő sejtek - citoplazma, mag - fokozatos eltűnéséből áll, és befolyásolja az oldhatatlan keratinfehérjék lerakódását. A körmök sima megjelenését a keratinizált sejtek képződése határozza meg, amelyek kötései erősek. Sérülés esetén ez a kötés nem megfelelő, ezért a lemez törékennyé, fénytelenné válik és a köröm nehezen nő.

A törékeny körmöket hogyan kell kezelni? 

A törékeny körömlemez újraélesztésének első lépése természetesen az, hogy megszüntessük a körömlemezt károsító fent említett tényezők bármelyikét. Ezenkívül érdemes követni az alábbi tippeket, hogy a körömlemez ismét erős és kemény legyen.

 • Adj egy kis szünetet körmeidnek, és hagyd abba a kozmetikai kezeléseket, amelyek irritálják a körömlemezt. Ezek helyett használj körömbalzsamokat, amelyek megerősítik a körömrétegeket. Jó megoldás lehet a keratinos készítmények használat. Így néhány hét múlva látható különbséget fogsz észlelni.
 • A körmök egyik ellensége az aceton. Sok körömlakklemosó összetevője. Ha problémákat észlelsz a körömlemezzel, válassz olyan készítményeket, amelyek nem tartalmazzák ezt a "gyilkos" összetevőt. Figyelj arra is, hogy a lemosók használata után moss kezet, és körmeidet ápold körömolajjal. 
 • A köröm formázásához és lerövidítéséhez, nagyon fontos elem a megfelelő reszelő kiválasztása is. A körömlemezzel kapcsolatos problémák esetén érdemes finomszemcsés szerkezetű üveg- vagy papírreszelőt választani, mert ezek megakadályozzák a körömrétegek szétválását. Érdemes figyelni arra is, hogy a körmöket egy irányba kell reszelni.
 • Ha rajongsz a gél lakkos körmökért, válassz fehérjékkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított készítményeket. Tehát tökéletes megoldást nyújtanak a vitaminos alapok használata, amelyek tartósságot kínálnak és ezenkívül erősítik a körömlemezt és támogatják annak regenerálódását.

Az étrend hatása a körmök állapotára. Hogyan is van ez valójában?

Bár a kiegyensúlyozott étrend nem az erős és kemény körmök fő meghatározója, mégis számukra sem jelentéktelen. Ezért ha nem csak az általános egészségi állapotodról, hanem a körömlemezed egésszégéről is gondoskodni szeretnél, étrendednek tartalmaznia kell vitaminokat, telített zsírsavakat, tejtermékeket és sovány húst.

Ne feledd, hogy a törékeny körömlemez különböző felületekkel rendelkezhet. Ezért nagyon fontos a körmök megfelelő ápolása és védelme a mechanikai sérülések és a maró anyagok ellen. Az erősítő eljárások is jelentős szerepet játszanak, ezért érdemes gél lakkozást követően regeneráló kezelést alkalmazni. A fenti tippek követésével a körmök lakk nélkül is erősek és szépek lesznek!