TOP termékek

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

A munkanapokon, 15 óráig leadott rendelésed a következő munkanapon kiszállítja a GLS!
20.000.-Ft feletti vásárlás esetén a szállítás INGYENES. 

Elérhetőség: info@nail4U.hu

Blog

Primer típusok és alkalmazásának szabályai

Nail4U
Nail4U
2021.12.07 16:58
Primer típusok és alkalmazásának szabályai

A műköröm építéshez használt előkészítő folyadékok listáján elsődleges helyen található a Primer. Használata a tartós munkához elengedhetetlen. De hogy miből is áll, miért szükséges és hogy biztonságos-e a használata?  Megpróbálunk a kérdésekre választ adni.....

A Primer, az angol prime, azaz "elsőszámú", szóból kapta a nevét. Ez egy olyan folyadék a köröm bevonására, amelyre a természetes köröm előkészítése során feltétlen szükségünk lesz. A termék zsírtalanítja a köröm felületét és vizet von el a körömlemezből, ezzel javítva a felhasznált műköröm alapanyagok tapadását. Működési elve a különböző felületek ragasztása. Valójában kétoldalú ragasztóként működik. További előnye a körömvédelem. Hatékonyan lép fel a patogén mikroorganizmusok és fertőző baktériumok ellen. 

Kezdetben, amikor a zselé-rendszer megjelent, a gyártók gél állagú bázis zseléket gyártottak a megfelelő tapadás eléréséhez. Ez a bázis zselé sűrű textúrájú volt, és UV fény hatására polimerizálódott. 
Idővel a kifejlesztették a folyadékot, amely többek között olyan előnyökkel is járt, hogy nem hozott létre túlzottan vastag alapréteget a köröm felületén. Ez az újdonság megkapta a Primer nevet. Az új termék gyorsan gyökeret vert a szakemberek fiókjában. De nem minden gyártó lett elhivatott az új névhasználattal kapcsolatban, és sokan a mai napig nem használják a "primer" szót. Jelenleg az üzletek polcain Bonder, Primer, Ultrabonder névvel rendelkező előkészítő folyadékokkal találkozhatunk, bár ezeknek az anyagoknak a tulajdonságai és összetételük szinte teljes egészében azonosak.

A Primerek összetétele gyártótól függően kissé eltérhet, de a fő komponensek leggyakrabban az etil-acetát, izopropilidendifenil-bizoxi-hidropropil-metil-akril és a hidroxi-etil-metakrilát. Néhány terméknél további kiegészítő összetevő lehet a bisz-glikol-metakrilát. Mint látható, ezek a készítmények biztonságosabb és kevésbé biztonságos adalékanyagokat tartalmaznak. 

A Primerek két fő típusra oszthatók. Vannak savas és a savmentes termékek. 

A savas primer metakrilsavat tartalmaz. Az ilyen alapozónak jó ragasztó tulajdonságai vannak, de az agresszív komponens negatív hatással van a körömlemezre. Ezt a sav komponensű terméket a körömépítés során használják, hogy a természetes köröm pH-ját kiterjedt szintre hozza, ezáltal a körömlemezen felborul a savas egyensúly. A körömlemez felületén savas felmaródások, körömegyenletlenségek alakulnak ki. A savval megmart és így kialakított "üregeket", az építés során zselével töltjük fel, így a polimerizációt követően a zselé "gyökeret" képez a körömlemezen. 

A savas primer használata okozta, leggyakoribb problémák az elvékonyodó körömlemez, allergiás reakció, könnyű égési sérülések a bőrrel való érintkezéskor. A termék kifejezetten erős, szúrós szagát a metakrilsav okozza, amely belélegzéskor fejfájást, álmosságot, súlyos esetben látás és hallás károsodást is okozhat. Tartósan fennálló használat esetében a meglévő krónikus betegségek súlyosbodását (például a gyomorhurut) is okozhatja. 

A savas Primer további összetevői a metakrilsav, a butil-acetát, a butil-metakrilát és az etanol.
Így jól látható, hogy valamennyi összetevője körül a legveszélyesebb és legagresszívabb, a metakril, így egyes gyártók úgy döntöttek, hogy elhagyják a gyártási folyamat során a használatát. Így létre jöttek a savmentes Primerek. 

Ennek a veszélyesnek bizonyuló alapozónak az alternatívája a metakrilsav mentes Primer. A termék lehetővé teszi, hogy javítsa a felhasznált alapanyagok rétegeinek rögzítését a körömlemezen, miközben nincs káros hatással a körmökre és a szomszédos bőrre. Gél lakkokkal zselével és porcelánnal egyaránt használható. Előző társától könnyű megkülönböztetni, hiszen a címkéjén "acid free" vagy "savmentes" jelölés található. Ezeknek a készítményeknek, a gyártótól függően, leggyakoribb összetevői a etil-acetat, a butil-acetát és az izopropil. 

A savmentes Primer egy ideiglenes változást eredményez a természetes körömlemez pH-jában, csak annyira, hogy az alkalmazott alapanyag pH-jához vezesse. Néhány perccel az alkalmazás után ez a reakció leáll, és a pH visszatér az előző szintre. 
A savmentes Primerek között is kétféle típust különböztetünk meg. Vannak a sticky(ragadós) réteg nélküli és a ragadós réteggel rendelkező termékek. Ezek a különbségek általában a címkén nincsenek feltüntetve, így ezzel kapcsolatban csak saját tapasztalatunkra hagyatkozhatunk. Leggyakrabban az üzletek polcain olyan Primerek találhatók, amelyek ragacsos réteg nélkül képeznek bevonatot. Azonban mindkét típusnak az alkalmazási technológiája azonos, annyi különbséggel, hogy a sticky réteg nélkül primereket 30-40 másodpercig szükséges szárítani a levegőn, míg a ragacsos réteggel rendelkező termékeket száradási ideje 2-3 perc.